HIGH CARE MEDICAL

A blog abban ad segítséget, hogy mit tehetsz a szépségedért. Bemutatja a szépségápolás leghatásosabb hagyományos módszereit és körbevezet az újdonságok között.
Kiemelten kezeli azokat a MEDICAL módszereket, amelyek non invazív, tehát vágás nélküli szinte plasztikai hatásfokú módszerek.
Mindezt azért, hogy megőrizd bőröd fiatalságát, üdeségét, bármerre jársz elismerő tekintetek és szavak kísérjenek.

alvás (1) al bundy (1) anti-ageing (8) anti-aging (29) arcbőr (23) arckezelés (10) arckrém (7) arcmasszázs (3) arcszín (1) arcszőrzet (1) arctónus (1) barack obama (1) beauty (12) beszámoló (1) betegségek (2) böjt (1) bőr (26) bőrápolás (13) borapolas (2) borcsiszolas (1) bőrfeszesítés (8) borotválkozás (9) botox (1) brad pitt (1) bud spencer (1) chris pine (1) cipő (1) citromfű olaj (1) collagén (4) csiszolas (1) daniel craig (3) dan bilzerian (1) david hasselhoff (1) dekoltázs (3) dekoltázsmasszázs (2) detox víz (1) egészség (17) egészséges életmód (1) egeszseges haj (4) életmód (2) érzékeny bőr (3) étkezés (4) fejbőr (3) férfi (39) feszes bőr (9) fiatalítás (10) fiatalság (14) fiatalság forrása (2) foci vb (1) fogápolás (3) fogfehérítés (1) genetika (1) george clooney (1) gyümölcs (3) gyűrű (1) hamlasztas (3) helyes étkezés (2) hidratáció (3) hidratálás (7) high care (4) high care medical (16) húsvét (1) illat (2) illóolajok (2) ing (6) johnny depp (1) kézfej (4) kirándulás (1) kiszáradás (9) kollagén (2) kopaszodás (2) körömápolás (6) körömvágás (2) korpásodás (2) kozmetika (9) kozmetikai szalon (3) kozmetikum (2) krém (10) krémek (1) kullancs (1) lábbeli (1) lábfej (1) len (1) levendula olaj (1) luca di montezemolo (1) magnum nyomozó (1) manikűr (2) masszázs (1) meccsnézés (1) megjelenés (18) megujulas (1) menkedd (39) méregtelenítés (2) metroszexualis (2) mikrodermabrazio (2) mikulás (1) mosoly (1) movember (1) napozás (4) napszemüveg (3) napvédő krém (4) narancsbőr (1) nyak (3) nyár (4) nyugalom (1) omega3 (3) öregedési folyamat (1) orvostudomány (1) osi szepsegtrukk (1) parfüm (2) party (1) pattanások kezelése (1) paul walker (2) pedikűr (1) relax (2) ryan gosling (1) salvador dali (1) sean connery (1) smink (3) SPF (3) stílus (16) style (16) sylvester stallone (3) szájhigiénia (2) száraz bőr (2) szemvédelem (1) szépítkezés (10) szépség (4) szépségápolás (4) szépségszalon (1) szép bőr (17) szigetfestival (1) szortelenites (1) tanácsok (32) tavasz (1) teafa olaj (1) terence hill (1) testkezelés (5) thermage (1) tippek (32) tisztító kúra (1) tom selleck (1) tudomány (1) ujjak (1) Visia (3) zsíros bőr (2)
2014.04.29.

MenKedd #7 – Fogas kérdések

0 hozzászólás

Tíz fogorvosból tíz a fogmosást ajánlja, ha száj-, íny-, vagy fogápolás kerül szóba. De mi a helyzet a fogkrémmel, fogselyemmel, szájzuhannyal, szájvízzel, nyelvtisztítóval, fogköztisztítóval? Egyáltalán elektromos vagy hagyományos fogkefét használjunk? Ma leszámolunk a szájhagyományokkal és tiszta vizet öntünk a fogmosópohárba!

menkedd-ferfi-fog-szaj-paul-walker.jpg

A szájhigiénia egy mindannyiunkat napi szinten érintő kérdés, a hozzánk eljutó információk mégis leszűkülnek a vakítóan fehér mosolyokkal és erőltetett, hiper-szuper-exluzív-maxi-acitve-whitening hatóanyagokkal operáló reklámokra, illetve hogy tízből éppen hét vagy nyolc fogorvos ajánlja-e a legújabb szabadalmat. Eheti bejegyzésünkben szeretnénk kicsit rendet tenni a fejekben, tisztézni mi-mire való, és mit érdemes beilleszteni a napi rutinunkba. Egy szép és magabiztos mosoly az igazi anti-aging!

Az első fontos információ a sorrend: az alkalmazás ajánlott sorrendjében listáztuk a lehetőségeket, de ahogy az majd alább kiderül, egyáltalán nincs szüksége mindenkinek mindegyikre.

Fogselyem

A fogselyem használata abszolút javasolt, segítségével rendszeresen tisztíthatók fogközeink, megelőzve ezzel a lepedék megtapadását, hosszabb távon pedig a fogszuvasodást. Használata eleinte nehézkes lehet, de néhány nap alatt belejövünk és már nem sértjük fel ínyünket. Fogmosás előtt alkalmazva elősegíti a fogkrémben található fluorid bejutását a fogközökbe, ezáltal erősítve a fogzománcot, míg fogmosás után alkalmazva lehúzzuk vele a fog felületén megtapadt fluoridot. Egy fogselymet csak egyszer használjunk!

Fogköztisztító

Nagyobb fogközök, valamint állandó fogszabályzó viselésekor a fog és a fogszabályzó közötti rések tisztítására javasolt a használata. Ha nem fér be a fogak közötti résbe, inkább fogselymet használjunk, a tuszkolással felsérthetjük a fogzománcot vagy az ínyt!

Szájzuhany

Használata a fogközök tisztítása után célszerű, hiszen a fogselyem hatására a fogközök néhány percre jobban elérhetővé válnak, így azokat még alaposabban megtisztíthatjuk. Alkalmazásának további előnye a fogíny vérkeringésének és anyagcseréjének felfrissítése a pulzáló vízsugár által, valamint a fognyakon megtapadt – és később esetlegesen fogkővé alakuló – maradékok hatékony eltávolítása. A tartályban a vizet akár keverhetjük szájvízzel is.

Fogkefe

A megfelelően előkészített terület már csak a fogak felületének alapos megsikálására vár, úgyhogy nézzük, hogyan végezzük ezt is maximális hatékonysággal. Fogkefénk sörtéje ne legyen sem túl kemény, sem túl puha, mert míg előbbi felsértheti az ínyt és a fogzománcot, addig utóbbi hatékonysága erősen megkérdőjelezhető. Kutatások szerint az elektromos fogkefe többirányú mozgása és rezgései által hatékonyabb a hagyományos, manuális társánál, így rendszeres használatra az elektromos javasolt, de alkalmanként célszerű a régi típusút is használni.

A hatékony fogmosás nem idő vagy erő kérdése. Fogorvosok szerint egy ideális fogmosás legalább két percig tart: minden részt elérve, alaposan átsikálva ez az idő elég kell, hogy legyen. Fogmosás előtt bő egy órával ne fogyasszunk gyümölcsöt vagy magas koncentrátumú gyümölcsleveket, illetve buborékos üdítőket, mert ezek savaikkal felpuhítják a fogzománcot, ami így fogmosáskor sérülhet. Fogkefénket bizonyos időközönként cseréljük le (az elhasználódó sörték és a nedves környezetet kedvelő baktériumok miatt). Az egy tubus fogkrém, egy fogkefe szabály ideálisnak mondható. Fontos továbbá, hogy ne használjunk túl sok vizet: vagy a fogkefét vizezzük be fogkrémezés előtt, vagy szánkat öblítsük ki a folyadékkal, mert a kettő együtt elmoshatja a fogkrémet, csökkentve a hatékonyságot.

Fogkrém

Nem az a legfontosabb, hogy a több ezer forintos fogkrémet egész a fogkefe nyeléig nyomva a ’több mindig jobb’ elvet vallva tisztítsuk fogainkat, hiszen ez inkább már a pazarlás kategóriájába esik. Egy olcsóbb, de azért ismert és megbízható márkájú fogkrém egy átlagos embernek tökéletesen megteszi, sőt sokan a mai napig szódabikarbónát használnak, de ezt azért nem merném ajánlani senkinek. Mennyiségre az 1-2 centiméternyi fogkrém bőségesen elég.

Nyelvtisztító

A többihez képest talán kevésbé elterjedt, sokan megkérdőjelezik létjogosultságát, de érdemes megemlíteni. Kapható külön, vagy a fogkefe fejének másik oldalába integrálva, általában leggyakrabban gumis anyagú rövid sörtéket vagy hullámos felületeket használnak a gyártók, ami a fogkefe sörtéihez hasonlítva kíméli, mégis tisztítja a nyelven található bolyhokat és azok közeit.

Szájvíz

Megoszlanak a vélemények, hogy egyáltalán szükséges-e a használata, és ha igen, mikor, de én személy szerint amióta használom, nem tudok nélküle befejezni fogmosást, szeretem ahogy felfrissít. Ellenzői szerint csak a frissességérzetre épít, a fogmosás önmagában is megfelelően tisztít, valamint fogmosás után alkalmazva lemossa a jótékony fluoridot, míg támogatói szerint kiegészíti a szájápolás többi lépését.

+1. Rágógumi

Ez egy szintén megosztó kérdés, pro és kontra is szép számmal vannak érvek és ellenérvek, a teljesség igénye nélkül néhány: haszontalan marketingfogás az egész/helyettesíthet egy fogmosást, kémiai anyagai károsítják a fogzománcot/megelőzi a fogszuvasodást, édesítőszerei mérgezőek/a folyamatos rágás erősíti az ínyt és segíti a gondolkodást.

menkedd-colgate-fogmosas-szajapolas-ferfi.jpeg

 

A szájápolás kérdése láthatóan túl komplex ahhoz, hogy egy gyors esti fogmosással letudjuk, de így az összefoglalás után talán azért átláthatóbbá is vált. Összefoglalva az egészet, azt mondanám: ’Mindenki válasszon – legalább – hármat!’ a fentiekből, abból nagy baj nem lehet. Ugyanakkor ne feledjük a legalább félévenkénti fogorvosi kontrollt (bármilyen tartós elváltozás esetén soron kívül is), ezzel nem csak mosolyunkat, de egészségünket vagy akár életünket is óvjuk!

Ismertek további, a cikkben nem említett szájápolási eszközöket, praktikákat?

PKD

Címkék: férfi egészség tippek tanácsok fogápolás paul walker szájhigiénia menkedd
2014.04.27.

Tudományos előrelépés az öregedés lelassítására

0 hozzászólás

Genetika, táplálkozás, testmozgás? Mindannyian másban hiszünk. Mást és mást tartunk felelősnek életünk éveinek számaiért, egészségi állapotunkért. Próbáljuk védeni testünket életmódunkkal, vagy éppen a sebészet eszközeihez nyúlni, hogy külsőnket fiatalítsuk. Ősi mítoszokon és meséken kívül eddig viszont még senki nem állt elő a fiatalság forrásával. A világ egyik legidősebb emberének boncolásakor azonban a tudósok a jövő számára eddigihez nem fogható előrelépéssel álltak elő.

fiatalsag.jpg

A kutatás alapjai 2005-re nyúlnak vissza. Hendrikje van Andel-Schipper nevű hölgy ugyanis 115 évesen beírta magát a történelembe. A hölgy ugyanis minden idők legidősebb holland származású emberévé vált. Történetének iróniája, hogy koraszülöttként 1890-ben sokáig nem voltak benne biztosak az orvosok, hogy az 1 hónapot is megérné. Nem beszélve arról, hogy iskolás évei kezdetén is állandó betegeskedéssel küzdött. Mégis történelmet írt. Hendrikje van Andel-Schipperről egy rövidebb összeállítást itt találhatunk.

Hendrikje van Andel-Schipper_1.jpg

Átlépve 110. életévét Hendrikje korához képest kifejezetten jó egészségügyi állapotban volt egészen halála napjáig. A holland hölgy halála előtt hozzájárult testének tudományos orvosi vizsgálatokra bocsájtásához. Az orvosok így egy a kutatások szempontjából egyedi felajánlást kapott. Egyben lehetőséget is arra, hogy a tudományos élet közelebb kerülhessen az öregedés logikájának megfejtéséhez. 

Hendrikje van Andel-Schipper_2.jpg

A kutatókat kifejezetten a szomatikus, azaz testi sejtekben és szövetekben felhalmozódott mutációk és az öregedés aranyosságának kérdése foglalkoztatta. A boncolás meglepő eredményt hozott. Pontosan 450 szomatikus mutációt fedeztek fel Hendrikje egészséges fehér vérsejtjeiben. Továbbá, ezen mutációk a nem-kódoló régiókban voltak fellelhetőek, melyek nem evolúciósan konzerválódtak és ártalmatlan mutációnak tűnnek, azokkal szemben melyeket betegségekkel azonosítunk. Sejtosztódás közben gyakoriak a DNS-replikációk, de a legtöbb esetben eltávolításra kerülnek, hiszen betegséghez vezetnek. A tény azonban, hogy a korábban említett Hendrikje sejtjeiben található mutációk nem jelentettek fenyegetést egészségére, azt jelenti, hogy a holland hölgy teste nagyon hatékonyan szűrte ki és távolította el maga a szervezetére káros sejt mutációkat. Nem beszélve a tényről, hogy megadott számú mutáció nem zavarja meg a szövetek egészségét.

dna.jpg

További kutatások azt is kimutatták, hogy a fehér vérsejtjeinek döntő többsége két őssejtből származott. Melyből a tudódok azt a következtetést vonták le, hogy őssejtjeinek száma jelentősen megcsappant, hiszen születéskor közel 20,000 vér őssejttel rendelkezünk. Arra is rájöttek, hogy az úgynevezett telomerek, - melyek a kromoszómák végén lévő védősapkák – a fehér vérsejtjein rendkívül lerövidültek. Megközelítőleg 17-szer voltak rövidebbek azokhoz képest, melyek az agysejtjein voltak. A telomerek rövidülése egy természetes, fokozatosan végbemenő folyamat akár csak a sejtosztódás. Azonban egy idő után a sejtek elhalnak. Ahogy ez a folyamat fokozatosan az őssejtjeinket is utoléri, úgynevezett őssejt kimerültséget tapasztalunk.

Telomerek.png

Ezen két tudományos eredmény, arra enged következtetni, hogy őssejtjeink állapota egy rendkívül korlátozó faktor életünk során. Hiszen, ahogy a lassú folyamat során számuk csökken, úgy testünk veszít szövetregeneráló képességén. Ráadásul ezen eredmények azt is sejtetik, hogy az öregedési folyamatok lelassíthatóak a testben lévő elöregedő őssejtek fiatalabbra cserélésével. Ezen módszerrel ugyanis eredeti hosszúságú telomerekkel testünkben a fiatal állapotot stimulálnánk. A kutatók azt is elmondták, hogy ezen őssejtek feltehetően csak vérsejteknél lennének alkalmazhatóak, más sejteknél nem.

hourglass.jpg

Az viszont egészen biztos, hogy egy lépéssel közelebb az emberiség az öregedési folyamat lelassításához. És valljuk be, amilyen dinamikus és innovatív a technológiai és orvostudományi fejlődés egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a következő években akár fizikai megoldásokkal is előállhatnak a kutatóorvosok. Amit pedig addig is tehetünk, hogy egészségesen élünk, meditálunk és mozgunk. Hiszen egy nemrégiben kijött tanulmány szerint az egészséges életmód bizony megfiatalítja sejtjeinket, és nagy valószínűséggel növeli éveinknek számát is.

Forrás: http://www.iflscience.com/health-and-medicine/mutations-found-115-year-old-womans-blood-could-help-unlock-secrets-aging

 

Címkék: tudomány genetika egészség beauty orvostudomány egészséges életmód bőrfeszesítés anti-aging anti-ageing öregedési folyamat fiatalság forrása
2014.04.23.

MenKedd #6 – Kisböjt, Nagyböjt

0 hozzászólás

Korábban a húsvéti hétvége a böjt végét jelentette, ma viszont már inkább a böjt vagy diéta kezdetét, hiszen szinte már hagyománnyá váltak ilyenkor a túlzottan kiadós étkezések. Otthon családi körben, a hosszúhétvégi svédasztalnál gyakran esszük – és főleg hétfőn isszuk – túl magunkat. Néha azonban nem árt visszavenni kicsit.

menkedd-dieta-anti-aging-egeszseg-husvet-bojt.jpg

A húsvétot megelőző, hamvazószerdával kezdődő és negyven napig tartó Nagyböjt keresztény hagyomány, melynek célja a testi-lelki megtisztulás, felkészülés Jézus feltámadására. Napjainkra ez a szokás veszített jelentőségéből, ma már csak az igazán eltökélt hívek tartják, a többség csak az ünnepi hétvége előtti pénteken tartózkodik a húsevéstől. És hogy mindez hogy kapcsolódik az egészséghez, szépségápoláshoz, fiatalossághoz, anti-aginghez? Mai bejegyzésünk/végé/ből kiderül.

21. századi rohanó életmódunkban egyre inkább eltávolodunk a belső igényeink szerinti élettől, a folyamatos hajtás és kifelé élt élet mellett kevés időnk jut saját magunkra, elmélkedésre, szellemi-fizikai pihenésre, holott ezek is szükségesek a kiegyensúlyozott élethez. Nem véletlen, hogy szinte minden vallásban megvan a ’lassítás’ időszaka. A keresztény kultúrkörben elsősorban a húsvéti ünnepek előtti böjti időszak jelentette az önmegtartóztatás, elmélkedés időszakát, de az advent hetei is hasonló célt szolgáltak, mintegy felkészülést a külső és belső ünnepre. (És akkor a kolostorokba visszavonuló szerzetesekről, remetékről, remeterendekről – mint például a magyar alapítású pálosok – még nem is beszéltünk.)

menkedd-vallas-eletmod-egeszseg.jpg

A mohamedán vallásnál viszont a többség még ma is tartja a ramadánt, ami egy harminc napos böjtöt jelent. Ebben az időszakban a hívők napkeltétől napnyugtáig tartózkodnak az evéstől, ivástól, dohányzástól, nemi élettől, ahogy a dühtől, irigységtől, erőszaktól, vágytól és pletykától is. Ettől az önmegtartóztatástól várják a test és a lélek megtisztulását (sportesemények kapcsán gyakran olvashatunk olyan élsportolóktól, akiket sportversenyek, mérkőzések sem tántorítanak el az iszlám öt alappillére közé tartozó ramadán megtartásától). További érdekesség, hogy napnyugta után viszont nagy, családi étkezéseket tartanak, a szegényeknek pedig ilyenkor szinte kötelező jelleggel adakoznak.

Érdemes még megemlíteni a hinduizmust és a buddhizmust is, mint szintén elterjedt vallásokat. Előbbiből eredeztethető aszkéta szavunk (több irányzata létezik, de mindben központi szerepe van az önmérsékletnek, befelé fordulásnak), utóbbi pedig hagyományosan az elmélkedésre, a test megtartóztatásán keresztül a belső hang meghallására épít, legnagyobb gyakorlói sokszor a hegyekbe visszavonulva élnek.

Summa summarum: a lassításra szüksége van testünknek és lelkünknek egyaránt, vallástól és világszemlélettől függetlenül, hiába élünk a harmadik évezredben. Félévente, de legalább évente üljünk le néhány napra és pihenjünk. Legyen ez egy léböjt kúra, egy átmeneti hús- vagy gabonamentes diéta, egy nyaralás, egy kis bezárkózás a lakásba pár jó könyvvel, egy prémium kezelés kozmetikánkban. Rövidtávon a stressz-szintünk csökkenését, bőrünk kisimulását várhatjuk, hosszabb távon akár tartós változás, életmódváltás is lehet az eredmény. Előzzük meg a kiégést, az úgynevezett burnoutot, figyeljünk magunkra!

Végezetül a böjt pozitív élettani hatásairól röviden: szervezetünknek az emésztés önmagában is stresszt jelent, a bevitt tápanyagok minőségétől és mennyiségétől függetlenül. Ez okozza az étkezések után tapasztalható fáradtságot, tompaságot, hétköznapi nevén 'kajakómát'. Időszakos böjtölés során a szervezetnek lehetősége van magával törődni, ezért ilyenkor sokkal hatékonyabbak - az egyébként folyamatosan működő - méregtelenítő, öntisztító folyamatok. Böjtöléses időszakban a csökkent tápanyagbevitel és a méregtelenítés elősegítése miatt fogyasszunk rengeteg folyadékot, leginkább vizet vagy otthon készített, cukormentes teát. Jelentős testsúlyvesztésre néhány napos böjt után ne számítsunk, fokozott energiaszintre annál inkább!

Szervezetünk egészen biztosan meghálálja.

menkedd-bojt-husvet-slow-down-eletmod.jpg

Ti mikor lassítotok? Ugye szoktatok? ;)

PKD

Címkék: bőr húsvét férfi egészség életmód méregtelenítés szépségápolás böjt anti-aging high care medical menkedd
2014.04.15.

MenKedd #5 – Nézzünk a körmünkre!

0 hozzászólás

Fej, kézfej, lábfej. Előző posztunkban fejtetőnk ékéről, a hajunkról és ápolásáról volt szó, ezen a héten pedig testünk további ’végződéseit’, ha úgy tetszik végtagjaink ’fejeit’ vesszük górcső alá.

Eddigi legalaposabb, ezáltal legterjedelmesebb bejegyzésünk következik, a jól megszokott kellemetlenül vicceskedő stílusban.

ferfi-koromapolas-menkedd-koromvagas-manikur.jpg

A körömápolás sajnos többnyire mostohagyermek a testápoláson belül. Főleg a férfiakra jellemző probléma, hogy nem fordítanak elegendő időt és energiát erre a területre, azonban ez könnyen visszaüthet. Több kutatás is azt az eredményt hozta, hogy a nőknél az első benyomásnál a férfi cipője után a keze és annak ápoltsága a meghatározó. De említhetnénk ugyanakkor az üzleti életet is, ahol szintén nem hátrány egy kézfogásnál, ha a partner keze ápolt, vagy például egy szerződés aláírásánál sem célszerű lerágott körmöt villantani. Szóval uraim, itt az ideje a körmünkre nézni!

Manikűr

menkedd-ferfi-kez-koromvagas-apolas-manikur.jpg

Kezdjük a száraz alapokkal: a köröm (többségében, és ideális esetben) utolsó ujjpercünkön található, és négy részből áll: a lényegében a körmünket alkotó körömlemezből, a tövénél található fehér, íves körömholdacskából vagy félholdból, a tövénél lévő körömágyból, valamint a körömlemezt oldalról keretező körömsáncból. Maga a körömlemez mélységében kétrétegű: a felső kemény, látható, és az alsó, puhább és érzékenyebb rétegekből épül fel.

A fentiekből is látható, hogy körmünk ápolása nem merülhet ki pusztán a vágásban, ennél komplexebb feladatról van szó. Akinek erre nincs kedve/ideje/energiája, annak felesleges is tovább olvasnia, egyszerűbb felkeresnie egy pedikűröst (már hazánkban is egyre több kifejezetten férfiakra specializálódott kozmetika várja szeretettel a lusta, de igényes férfiakat). Akik pedig inkább maguk végzik el a piszkos munkát, kövessék az alábbi tanácsokat:

  1. Körömvágás: kezdjük a legevidensebbel, ahol máris rengeteg vitaforrással találkozhatunk: fürdés után vagy szárazon vágjuk, csipesszel vagy ollóval, és így tovább. Ítéletet nem szeretnék mondani, mindenki úgy és azzal tegye, ahogy és amivel szereti, de mindenképpen tiszta kézen vágjunk, figyeljünk arra, hogy ne vágjuk túl rövidre (nedvesen könnyebb ’megszaladni’), és legyen íves a vége, ne nyisszantsuk egyenesre.
  2. Körömreszelés: tapasztalatom szerint ezt sok férfi hanyagolja, pedig a hatás általa sokkal elegánsabb, lehet igazítani, finomítani a végeredményen. Továbbá az egyenletesre igazított köröm nem akad bele a ruhába, és nehezebben is szakad be.
  3. Körömágy: a körömágynál található lágy bőr a köröm növekedésével együtt jön előre, ezt is célszerű minden körömvágáskor visszatolni kicsit, különben a puha bőrön könnyen összeszedhetünk valamilyen kellemetlen, akár fájdalmas fertőzést is. Legalább a fehér körömholdacskáink látszódjanak minden ujjunkon!
  4. Körömsánc: semmiképpen ne kapargassuk ezt a bőrfelületet, mert amellett, hogy könnyen kisebesedik és fertőződik, még igénytelen hatást is kelt. Benőtt köröm esetén forduljunk szakemberhez!
  5. Happy ending: körömvágás után célszerű kezet mosni és kézápoló krémmel vékonyan bekenni kézfejünket, különös tekintettel a köröm környékére. Általánosságban pedig az esti fürdés utáni, lefekvés előtti kézkrém használat javasolt, illetve fizikai munka és egyéni érzékenység szerint napközben, de mindenképpen csak megtisztított bőrfelületen!

Pedikűr

menkedd-ferfi-lab-labapolas-koromvagas-pedikur.jpg

A láb és lábköröm még kézfejünknél is kevesebb figyelmet kap. Ezt gyakran még a hölgyek is kevésbé veszik komolyan, nemhogy a teremtés koronái. Alapvetően itt is érvényes a fentebb felsorolt öt pont, annyi kiegészítéssel, hogy lábfejünkön a körmöt célszerűbb egyenesre vágni, mint ívesre: a kellemetlen és fájdalmas benövést megelőzendő – ami nem mellesleg a fertőzések melegágya is. Közeleg a tartósan jó idő, szandálba és papucsba bújunk (remélhetőleg zokni nélkül), készítsük fel lábunkat is!

A végére pedig néhány tipp bőrünk, hajunk és körmünk belülről történő ápolására:

  • magas omega3 tartalmú étrend (hal, extra szűz oliva olaj, kókuszolaj, lenmagolaj);
  • olajos magvak vagy hidegen sajtolt olajuk napi szintű bevitele (egy marék/egy teáskanál naponta);
  • emelt cink bevitel (kalcium-magnézium-cink étrendkiegészítő fogyasztása, tengeri herkentyűk és húsok);
  • télen a napsütés hiánya miatt D-vitamin pótlás étrendkiegészítő tabletta formájában, nyáron mérsékelt, de rendszeres napozás.
  • +1. A legújabb kutatások alapján a cink egy rendkívül hatékony anti-aging nyomelem (a bőr fiatalítása mellett az emésztésre, a látásra is jótékony hatással van), ezért mindenképpen javasolt figyelni a bevitelére. Vegetáriánusoknak rossz hír: ugyan megtalálható olajos magvakban és több zöldségfélében is, azonban ezekből kevésbé hatékonyan szívódik fel a húsokhoz és más állati eredetű tápanyagokhoz képest.

A korábban megszokottól eltérő szín, függőleges vagy vízszintes barázdáltság, keménység, vastagság, töredezés esetén ajánlott szakorvost felkeresni, hiszen körmünk – szemünk íriszéhez hasonlóan – jelzi szervezetünk rendellenesé váló folyamatait!

menkedd-ferfi-koromapolas-kezfej-manikur-happy.jpg

Neked milyen kellemetlen tapasztalatod volt kéz- és lábápolással kapcsolatban?

PKD

Címkék: bőr férfi krém tanácsok étkezés kozmetika manikűr lábfej bőrápolás körömvágás kézfej pedikűr körömápolás anti-aging menkedd
2014.04.13.

3 apró hiba, melyek súlyos következményekkel járhatnak bőrünk számára

0 hozzászólás

Úgy gondolod, mindent megteszel bőröd egészségéért? Teljesen tisztában vagy bőröd valódi igényeivel? A szándék megvan. Megfelelően hidratálsz, egészségesen élsz és táplálkozol. Elképzelhető azonban, hogy minden jó akarat ellenére: van, amit rosszul csinálsz. Biztos vagy benne, hogy egy bőrápolással kapcsolatos kérdéstől sem jönnél zavarban? Ha a válaszod nem, akkor a következő három tipp mindenképpen a javadra fog válni. 

kerdesek_borapolas.jpg

1. Túlzásba vitt hámlasztás

Bőrünk hámlasztására szükség van. Hogy ez mennyire fontos az egészséges bőr számára, azt korábbi cikkünkben részletesen leírtuk. Rengeteg természetes és mesterséges hámlasztót ismerünk, így a lehetőségek adottak, hogy bőrünk számára megfelelőt válasszunk. Az viszont közel sem mindegy, hogy milyen gyakran alkalmazzuk ezt az eljárást. Kozmetikusok által használt savas vagy más típusú vegyi hámlasztások között meg kell várni a bőr felső rétegének regenerálódásának idejét, azaz 28 napot. Otthoni finomhámlasztásnál pedig a heti kettőt semmiképpen ne lépjük túl. Téli időszakban és száraz bőr esetén pedig a heti egyszeri alkalom is bőven elég. A túlzásba vitt hámlasztás pattanások kialakulásához és a ráncok idő előtti előbukkanásához is vezethet. Vigyázzunk vele!

hamlasztas_1.jpg

2. Soha ne kezdj olajjal!

A szépségápolási márkák szinte napról napra dobnak piacra új bőrolajokat. Ezen olajok remekül szolgálnak a száraz bőrnek, mely által arcunk puhává és ragyogóvá válik. Mégis sokan rosszul használják ezt a terméket. Nagy hiba az olajat a hidratáló előtt, tiszta bőrre felvinni. Ugyanis ebben az esetben az olaj megakadályozza a hidratálóban lévő hatóanyagok felszívódását a bőrbe. Az olajozás legyen mindig második lépés!

arc_olaj_1.jpg

3. Napi egyszeri naptej

Már korábban is hangoztattuk a naptej használatának fontosságát. Azt viszont nem említettük, hogy a naptej átlagosan csupán 2 órán át biztosít védelmet a sugárzás ellen. Természetesen a nappali sminkviselet nem teszi mindenki számára lehetővé, hogy két óránként újra felvigyük. Ennek kiküszöbölésére érdemes olyan hidratálót, vagy alapozót választani, melynek magas az SPF tartalma.

spf_alapozo.jpg

 

Címkék: bőr egészség beauty tippek krém fiatalság tanácsok arcbőr szép bőr arckrém szépítkezés anti-aging SPF borapolas hamlasztas borapolasi hiba
2014.04.08.

MenKedd #4 - Haj-jaj

0 hozzászólás

Miután kezdésként három lépésben (a korábbi bejegyzések itt érhetők el) tisztába tettük a férfi arcápolás alapjait, eljött az ideje eggyel feljebb lépni. Negyedik bejegyzésünkkel rögtön el is értünk testünk legmagasabb pontját, a többnyire hajfedte fejtetőt.

menkedd-ferfi-haj-kopaszodas-jude-law-watson-anti-aging.jpg

Szerencsére az alapok a hajápolás területén sem kifejezetten bonyolultak. Kiindulási pontnak vegyük a fodrászunkat, hiszen többségében profira bízzuk frizuránkat. Amennyiben mégsem, félévente-évente akkor is érdemes felkeresni egy jobb borbélyt, hogy szakértő véleményt kaphassunk fejbőrünk és hajunk állapotáról. Ha pedig valami nem tökéletes, minden bizonnyal szolgálhat számunkra néhány hasznos praktikával, orvosolhatja rögtön helyben a problémát (irritált fejbőr, korpásodás, töredezett hajszálak), de akár terméket is ajánlhat a személyre szabott, otthoni hajápoláshoz. Ha azonban ezek után/ezek ellenére is fennáll vagy kialakul valamilyen probléma, keressünk fel bőrgyógyászt!

Korpásodás

menkedd-korpa-fejbor-apolas-anti-aging-ferfi.jpg

A fejbőrrel és a hajjal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő probléma és rendellenesség a korpásodás. Ez a jelenség nem válogat, férfiakat és nőket, fiatalokat és időseket egyaránt érint, ebből is látható, hogy nem egy egyszerű feladat megszabadulni tőle. Vagy mégis? A korpás fejbőr több okból is kialakulhat, de két leggyakoribb típusa a gombás fertőzés, illetve a szárazság okozta hámlás.

A gombás fertőzés okozta hámlásra megoldást nyilvánvalóan a gombaölő hatóanyagú samponnal történő hajmosás jelent, azonban vásárlás és alkalmazás előtt ajánlott szakértő bőrgyógyásszal konzultálni, de akár egy képzettebb fodrász tanácsa is irányt mutathat a legoptimálisabb termék kiválasztásához.

A túl száraz fejbőr lepergéséből adódó korpásodás esetén érdemes első körben a samponunkat, illetve a hajmosásunk gyakoriságát felülvizsgálni. Férfiaknál gyakori hiba a hajápolásnál, hogy rövid hajukat nem becsülik annyira, hogy sampont használjanak, a testükön használt tusfürdővel öblítik hajukat is. Ez viszont erősen kiszárítja a fejbőrt, ami hosszan tartó használat esetén még a legellenállóbb bőrt is kikezdi, valamint a haj is mattá válik, kevésbé hat egészségesnek tőle. További hiba, hogy a könnyű száríthatóság és a frissességérzet miatt naponta mossák hajukat, ami a legjobb hajápoló szerek mellett is igénybe veszi a bőrt. A harmadik leggyakoribb probléma pedig már a szépségipar hibája – mivel az esetek többségében a fejbőr hámlását a kiszáradás okozza, a gomba ellen összeállított samponok pedig szintén szárító hatásúak, a nem megfelelő utánajárással kiválasztott korpásodás elleni sampon tovább ronthat a helyzeten.

A legfontosabb tehát: szakértő segítségével ismerjük meg fejbőrünk típusát, és ennek megfelelő szerekkel kezeljük, de semmiképpen sem javasolt napi rendszerességgel mosni!

Kopaszodás

Ez már egy sokkal összetettebb és komolyabb probléma, úgyhogy ez esetben csak a klasszikus, unalmas, de annál hasznosabb tanács érvényes: Ne kísérletezgessünk, profi szakemberrel járjunk a végére!

Kis vigaszt az alábbi képeken szereplő, csekély hajmennyiséggel rendelkező, mégis férfiideálnak kikiáltott úriemberek jelenthetnek elkeseredett férfitársaimnak. Valamint a sokszor elfelejtett vagy elhallgatott tény, hogy a hajhagymák elgyengülését indikáló leggyakoribb ok (a genetika mellett) a tesztoszteron, más néven a férfi nemi hormon átlagosnál magasabb szintje!

menkedd-ferfi-hajapolas-kopasz-vin-diesel-anti-aging.jpgmenkedd-ferfi-hajapolas-kopaszodas-jason-statham-anti-aging.jpg 

+1. Ha még ezek után sem sikerült kibékülni kopaszodó tükörképünkkel, további segítséget jelenthet a Professional Hair szolgáltatási köre.

Nektek volt korábban hasonló jellegű problémátok? Várjuk tapasztalataitokat, ezek is sokat segíthetnek másoknak!

PKD

Címkék: bőr férfi tippek tanácsok kiszáradás kopaszodás korpásodás fejbőr egeszseges haj menkedd
2014.04.01.

MenKedd #3 – Szolgálunk és védünk

0 hozzászólás

Szolgálunk és védünk – mégsem a rendőrség vagyunk. De akkor kik? Mi vagyunk az arcbőröd rétegei, akiknek szintén szükségük van, illetve lenne megfelelő fizetésre és megbecsülésre, csak 'természetbeni juttatás' formájában. És még korkedvezményes nyugdíjunk sincsen, úgyhogy alaposan olvass tovább, ha nem célod a fáradt és megviselt megjelenés.

menkedd-anti-aging-hidratalas-arcbor.jpg

A kamaszkori kitekintés és a reggeli rutin áttekintése után elérkeztünk a napközbeni, általános arcápoláshoz. Mai bejegyzésünkben az arcbőr tisztítása, tisztán tartása mellett a hidratálás alapjaival ismerkedünk meg. Konkrét tanácsokat és ’kezelési tervet’ értelemszerűen nem fogunk adni, hiszen mindenkinek más és más az optimális, inkább csak irányt szeretnénk mutatni. Ha valakinek – reméljük sokaknak – ez nem elegendő, őket szeretettel várjuk, kozmetikusunk a Visia eredményei alapján személyre szabott tanácsokkal segíti vendégeinket.

Szóval az arcápolás otthon: első lépés minden reggel az arcbőr tisztítása. Reméljük a reggeli mosakodást nem kell részleteznünk, de a biztonság kedvéért: indítsuk minden napunkat egy langyos vizes, alapos arcmosással. Akinek zsírosodásra hajlamos a bőre, ajánlott ezután valamilyen arclemosó tonik vagy gél használata, hogy a pórusokban ne maradjon sem szennyeződés, sem faggyú, hiszen ebből alakulnak ki a mitesszerek és a pattanások. Akik első bejegyzésünket megfogadva borotválkoznak reggelente, eggyel több esélyt adnak bőrüknek a megújulásra, hiszen felső hámrétegük eltávolításával segítik az új sejtek képződését, bőrük fiatalosságát az anti-aging jegyében.

Ezzel tulajdonképpen a szerencsés többség végzett is az arcápolással egészen estig (de természetesen a napközbeni néhányszori arcmosás nem csak elménket frissíti fel). Kozmetikusunk tanácsait számukra röviden összefoglalva:

  1. Kozmetikus: ha nem is szeretnek kozmetikushoz járni, épp itt az ideje az éves tavaszi nagytakarításnak: a hosszú tél után arcbőrünknek is jár a kényeztetés a nagy nyári izzadsághullám előtt.
  2. Bőrradír: heti egyszer ajánlott valamilyen, lehetőleg természetes alapanyagú krémmel megtisztítani az alaposan megmosott, meleg vízzel felpuhított bőrfelületet.
  3. Hidratálás: nyáron, meleg időben kevésbé igényli bőrünk a rendszeres hidratálást, esténként lefekvés előtt tökéletesen elég egy könnyebb, nem olajos bázisú arckrémmel vékonyan bekenni. Fontos azonban, hogy ne párunk krémjét használjuk, szánjuk rá az időt a bőrtípusuknak megfelelő, kifejezetten férfiaknak szóló termék kiválasztására, hiszen a nők arcbőre teljesen más!

A rendkívül exkluzív és kivételezett kisebbség számára pedig, éppen VIP jellegük miatt javasolunk egy időpontot egy nekik szimpatikus kozmetikusnál. Legyen arcbőrük akár száraz, akár zsíros, akár valamilyen további kivételes adottságú, külső védőrétegük hosszútávú egészsége és vonzó megjelenésük megőrzése érdekében ajánlott a személyes konzultáció.

anti-aging-menkedd-hidratalas-arcapolas.jpg

Várjuk véleményeiteket, kinek mi vált be arcápolás területén, akár problémás bőrön?

PKD

Címkék: bőr férfi tippek krém tanácsok kozmetika bőrápolás hidratálás borotválkozás arcbőr arckrém anti-aging high care medical menkedd
süti beállítások módosítása