HIGH CARE MEDICAL

A blog abban ad segítséget, hogy mit tehetsz a szépségedért. Bemutatja a szépségápolás leghatásosabb hagyományos módszereit és körbevezet az újdonságok között.
Kiemelten kezeli azokat a MEDICAL módszereket, amelyek non invazív, tehát vágás nélküli szinte plasztikai hatásfokú módszerek.
Mindezt azért, hogy megőrizd bőröd fiatalságát, üdeségét, bármerre jársz elismerő tekintetek és szavak kísérjenek.

alvás (1) al bundy (1) anti-ageing (8) anti-aging (29) arcbőr (23) arckezelés (10) arckrém (7) arcmasszázs (3) arcszín (1) arcszőrzet (1) arctónus (1) barack obama (1) beauty (12) beszámoló (1) betegségek (2) böjt (1) bőr (26) bőrápolás (13) borapolas (2) borcsiszolas (1) bőrfeszesítés (8) borotválkozás (9) botox (1) brad pitt (1) bud spencer (1) chris pine (1) cipő (1) citromfű olaj (1) collagén (4) csiszolas (1) daniel craig (3) dan bilzerian (1) david hasselhoff (1) dekoltázs (3) dekoltázsmasszázs (2) detox víz (1) egészség (17) egészséges életmód (1) egeszseges haj (4) életmód (2) érzékeny bőr (3) étkezés (4) fejbőr (3) férfi (39) feszes bőr (9) fiatalítás (10) fiatalság (14) fiatalság forrása (2) foci vb (1) fogápolás (3) fogfehérítés (1) genetika (1) george clooney (1) gyümölcs (3) gyűrű (1) hamlasztas (3) helyes étkezés (2) hidratáció (3) hidratálás (7) high care (4) high care medical (16) húsvét (1) illat (2) illóolajok (2) ing (6) johnny depp (1) kézfej (4) kirándulás (1) kiszáradás (9) kollagén (2) kopaszodás (2) körömápolás (6) körömvágás (2) korpásodás (2) kozmetika (9) kozmetikai szalon (3) kozmetikum (2) krém (10) krémek (1) kullancs (1) lábbeli (1) lábfej (1) len (1) levendula olaj (1) luca di montezemolo (1) magnum nyomozó (1) manikűr (2) masszázs (1) meccsnézés (1) megjelenés (18) megujulas (1) menkedd (39) méregtelenítés (2) metroszexualis (2) mikrodermabrazio (2) mikulás (1) mosoly (1) movember (1) napozás (4) napszemüveg (3) napvédő krém (4) narancsbőr (1) nyak (3) nyár (4) nyugalom (1) omega3 (3) öregedési folyamat (1) orvostudomány (1) osi szepsegtrukk (1) parfüm (2) party (1) pattanások kezelése (1) paul walker (2) pedikűr (1) relax (2) ryan gosling (1) salvador dali (1) sean connery (1) smink (3) SPF (3) stílus (16) style (16) sylvester stallone (3) szájhigiénia (2) száraz bőr (2) szemvédelem (1) szépítkezés (10) szépség (4) szépségápolás (4) szépségszalon (1) szép bőr (17) szigetfestival (1) szortelenites (1) tanácsok (32) tavasz (1) teafa olaj (1) terence hill (1) testkezelés (5) thermage (1) tippek (32) tisztító kúra (1) tom selleck (1) tudomány (1) ujjak (1) Visia (3) zsíros bőr (2)
2014.09.29.

MenKedd #27 – Akinek nem inge... (1/2. rész)

0 hozzászólás

Az ing a férfi öltözködés alapja – kellene, hogy legyen. Otthon, a hétköznapokban megteszi egy laza póló is, de a hivatalos és üzleti találkozókon azért nem árt tudni, mit is viselünk pontosan. Ing kisokos következik, nem csak kezdőknek!

menkedd-27-ferfi-ing-szett-megjelenes.jpg

Ruhatárunk ezen darabja a tunikából alakult ki, az elől végig kigombolható forma után eleinte vendéggalléros és mandzsettás, majd az 1920-30-as évektől már a fix, puha galléros, hosszú ujjú és zseb nélküli verzió terjedt el. Ma már persze a lehetőségszáma szinte végtelen, vannak mandzsettás és gombos ujjúak, sajnálatos módon az munkásruhák praktikumán túlnőtt a rövidujjú ing, de hódítanak a szafari stílusú, kétzsebes fazonok is.

Az ing azonban továbbra nem csak egy ruhadarab: a részletek sokat számítanak, úgy mint az ing teste, az ujja, a gallérja, a színe és a mintázata, illetve hogy van-e rajta zseb. Lássuk, konkrétan hogyan.

Kézi vagy gépi?

Ma már igen kevés férfi visel kézi készítésű inget, sokkal egyszerűbb bemenni egy üzletbe és néhány darab felpróbálása után az egyiket a kosárba tenni. A kézzel készült ing finomsága és kidolgozottsága, személyre szabottsága egy olyan ajándék magunknak, és egyúttal egy olyan üzenet a környezetünknek, amire csak nagyon kevesen fordítanak figyelmet. A tökéletesen ránk illő szabás, a cérna színe, az bal oldali mellrészen megjelenő, finoman hímzett monogram, a gallér finomsága mind-mind olyan üzenetek, amit csak az vesz észre, aki igazán ad a kitalált megjelenésre.

Az ing teste

menkedd-27-ing-ferfi-fit-szabas.jpg

A címkén nagy eséllyel az alábbi három kifejezés valamelyikét látjuk: normal fit, custom fit, slim fit. Tapasztaltabb vásárlók már tudhatják, hogy a normal fit a legszélesebb, a custom fit az enyhén karcsúsított, míg a slim fit a test vonalát leginkább követő szabást takarja. Embere válogatja, ki melyiket szereti, melyikben érzi kényelmesen magát: a normal fit lazaságával, ejtett vállával és bő derekával, a custom fit kissé szűkített törzsrészével (ez a legelterjedtebb a boltokban kapható alkalmi és casual daraboknál), vagy a testet szorosan követő, extrém esetben akár szinte rátapadó, a hetvenes évek után napjainkban újra hódító slim fit divatosságával van a legjobban kibékülve. Ez utóbbi különösen a sportos alkatúaknak ajánlott, segít hangsúlyozni a széles hátat és vállakat.

Az ing ujja

menkedd-27-ferfi-ing-ujj-mandzsetta.jpg

Mindenképpen hosszú, a mandzsettás vagy gombos kézelő már részletkérdés. Már többször tárgyaltuk itt a MenKedd-ben is a rövidujjú ingek témáját. Ha nagyon muszáj, nyáron viselhetünk rövid ujjal készült inget, de a visszahajtott hosszabb verzió sokkal kifinomultabb megjelenést biztosít. Zakó, legfőképpen pedig öltöny esetében azonban semmi helye sincsen nem hosszú ujjal készült ingeknek. Az alkalom formalitásától függően azonban a mandzsetta kérdése felmerülhet. Sokan valószínűleg nem rendelkeznek ilyen inggel, ők valószínűleg nem is mozognak olyan tárgyalásokon vagy eseményeken, ahova már illetlenség, sőt tiszteletlenség nem megfelelő öltözetben érkezni. Ettől függetlenül azt kell, hogy mondjam, sosem árthat, ha van egy mandzsettás kézelővel készített ing is a szekrényünkben, hiszen ha ilyenben jelenünk meg, rögtön máshogy néznek ránk, kitűnünk a tömegből – főleg ha a mandzsetta anyaga harmóniában van a karóránk szíjának az anyagával!

Az ing gallérja

menkedd-27-ferfi-ing-galler.jpg

Keveset taglalt, de annál fontosabb rész, hiszen mérete és formája ad karaktert az arcnak, azáltal megjelenésünket is döntően befolyásolja. A korábban elterjedt kemény, ezáltal kevésbé kényelmes gallérokat ma, a kényelem korában – nem meglepő módon – kiszorította a puha, ellenben magasabb komfortérzetet biztosító gallér, ami az alsó felén kialakított foglalatban köszönhetően eredetileg csont, ma már műanyag merevítő lapocskákkal elegánsabb állásúvá tehető. A magasság szintén fontos tényező: minél magasabb a gallér, annál elegánsabb, alkalmibb megjelenést biztosít. A hagyományos magasság 3-3,5 centiméter, míg a magasabb, olasz stílusú ingek esetében ez 4-5 centiméter is lehet.

Nem mindegy továbbá a gallér állása sem. Lehet a angolokra inkább jellemző zárt: kent vagy tab jellegű (ezeket szokás leginkább nyakkendő nélkül viselni). A nyitottabb, széttártabb gallért pedig cápának hívják, terpesztéstől függően van cápa, félcápa és extracápa verzió is. Ezt a fazont a Tőzsdecápák című filmben Gordon Gekko-n, illetve az őt megformáló, nemrégiben szülinapos Michael Douglas-en figyelhetjük meg.

Nektek melyik típusú gallér a kedvencetek? Ugye van mandzsettás ingetek?

PKD

Címkék: stílus ing férfi tippek tanácsok style megjelenés menkedd
2014.09.22.

MenKedd #26 – Cipő vagy lábbeli?

0 hozzászólás

’Mutasd a cipődet, megmondom ki vagy’ – azt hiszem sokan hallották már ezt a mondást, nem véletlenül. Többek között az általunk viselt lábbeli is üzen rólunk. Használjuk hát ki!

Kutatások bizonyítják, de hölgy ismerőseimtől személyesen is hallottam már, hogy az egyik első dolog, amit a nők megnéznek egy férfin – a kéz ápoltsága mellett – az a cipője. Stílusa, ápoltsága, a ruházat többi darabjához való viszonya igen beszédes tud lenni viselőjével kapcsolatban. Az alapokról átfogó stílusalapozó bejegyzésünkben már szót ejtettünk, így ezt a bejegyzést a klasszikus cipőtípusoknak szentelném, bemutatva azt a hat alaptípust, melyek közül választva az esetek 90%-ában egyszerűen nem nyúlhatunk mellé. A maradék 10%-ban viszont ne tegyük a szépet a gyengébbik nem kiszemelt egyedeinek, mert megfelelő lábbeli híján úgyis reménytelen…

Derby

menkedd-26-ferfi-cipo-derby.jpg

Úgynevezett ’felülfejes’ lábbelik azok a fűzős típusok, melyeknél az orr-rész fölé vannak varrva a fűzött szárak.

Norvég

menkedd-26-ferfi-cipo-norwegian.jpg

A derby peremes orral varrott, vastagabb talpával a hűvösebb norvég viszonyokról elnevezett, téliesebb változata.

Oxford

menkedd-26-ferfi-cipo-oxford.jpg

Az ilyen típusok esetében a fűzőszárak az orr-rész alá vannak varrva.

Monk

menkedd-26-ferfi-cipo-monk.jpg

Nem, nem Monk nyomozó: ez egy csatos verzió, melynek esetében a cipő a külső felén található egy vagy két csattal záródik. (A kétezres évek elején bizonyos körökben elég nagy divat volt mackónadrággal kombinálva, de ez szerencsére hamar lecsengett).

Loafer

menkedd-26-ferfi-cipo-loafer.jpg

Avagy papucscipő. A ’bebújós’ cipőket nevezzük így, melyeknek nincsen sem fűzőjük, sem csatjuk, sem tépőzárjuk. Ennek egy verziója a bojtos bőrszalaggal díszített, ami mi, kis hazánkban makkos cipőként becézünk, de becses neve tess loafer.

Boot

menkedd-26-ferfi-cipo-boot.jpg

Ez a kifejezés a félmagas, fűzővel rögzített fazonokat fedi. Magasabb szára miatt a várható esős időben remek társnak bizonyulhat egészen addig a pontig, ahol már csak a gumicsizma segíthet.

Ne feledjük, hogy az imént felsorolt hat típus csak a fazonra értendő, színben és márkában a kínálat szinte végtelen! Hajrá uraim, mindenki találja meg saját kedvenc fazonját, és ne tágítson mellőle!

Te milyen cipőt hordasz a hétköznapokban? És hivatalos eseményeken, alkalmi vagy business viseletként?

PKD

Címkék: stílus férfi tippek cipő tanácsok style megjelenés lábbeli menkedd
2014.09.16.

MenKedd #25 – Bajuszkapitány

0 hozzászólás

A most fél éves, egyúttal negyedszázados MenKedd egy rendkívül férfias, örökzöld témával ünnepel, ami manapság ráadásul kifejezetten reneszánszát éli: az arcszőrzettel. Korábban volt már szó borotválkozásról és arcápolásról, de ma magában a szőrzetben merülünk el.

menkedd-25-magnum-ferrari.jpg

Ahogy az öltözködésnek, a frizurának, vagy épp a napszemüvegeknek vannak az adott korra jellemző jellegzetességei, úgy a bajusznak és a szakállnak is. Gondoljunk csak a századfordulós Kövér László-szerű juhászbajuszokra, a boldog békeidők polgári beretváltságára, vagy a '70-80-as évek Wartburg tulajdonosainak hosszú haj-bajusz-borosta kombójára. Bár az igazi kisiklás kétségtelenül a pajesz volt, ezért már Elvist is büntetni kellett volna évtizedekkel korábban. De, csak hogy további külföldi példákat is említsünk, ott vannak például a jó öreg vikingek, akik nem pazarolták erejüket holmi arcszőrzet eltávolításra, vagy a harcsákat megszégyenítő hosszúsággal hódító távol keleti kultúrák emlékei, esetleg Abraham Lincoln klasszikus szakállíve.

A bajusz

Van azonban valaki, aki egy korszakot indított el - emellett pedig gyermekkorom autóideálját is meghatározta - ő pedig nem más, mint Thomas Magnum magánnyomozó. Én ugyan már csak ismétlésben láttam, de a nyolcvanas években nyolc évadot megélt sorozat minden bizonnyal komolyan hatással volt a női szívek mellett a férfiak borotválkozási szokásaira is. Egy ilyen férfiasan dús, mégis ápolt szőrpamacs mellett egészen egyszerűen nem lehet elmenni - és a Magnumot alakító Tom Selleck ezzel a mai napig tisztában is van! (Azért valljuk be, a Ferrari, a hawaii-ing és az övbe dugott kilencmilliméteres sem rontott az összhatáson, a képen látható vezeték nélküli telefon pedig már egyenesen kiakasztja a macsómétert.)

menkedd-25-thomas-magnum-bajusz.jpg

Szintén jellegzetes, ám mai szemmel már csábosnak nehezen tekinthető bajusszal rendelkezett Salvador Dalí, aki - ahogy a lenti kép is mutatja - láthatóan a pödrés híve volt. Egy ilyen, szinte már művészi - micsoda véletlen - alkotás azonban komoly odafigyelést igényel borotválkozáskor, nehogy a vérrel-verítékkel megnövesztett szálakba véletlenül belekapjunk a reggeli, álmos rutinmozdulatok közepette.

menkedd-25-dali-bajusz-arcszorzet.jpg

A szakáll

Ki mással kezdhetnénk a szakállakra áttérve, mint a jó öreg Mikulással, vagy szovjet verzióban Télapóval. Ha valaki, hát ő egészen biztosan tudja, mi kell egy szép és egészséges szakáll eléréséhez. Bár a csillogás gyaníthatóan a lappföldi mínuszokban ráfagyott csapadéknak is köszönhető, de ez persze semmit nem von le az érdemeiből. Bő két hónap múlva útra kel, ha esetleg találkoznátok vele, vagy a segítői közül valakivel -valószínűleg Rudolf vagy Üstökös is tud segíteni, ők a bizalmasainak számítanak - mindenképpen kérdezzetek rá, mitől ilyen dús a szakálla, és írjátok meg nekünk!

menkedd-25-mikulas-szakall-ferfi-apolas.jpg

Van egy amerikai póker-dollármilliomos playboy, akinek szintén a szakálla a védjegye, és akár a jó öreg nagyszakállú krampuszának is elszegődhetne, csomagot ugyanis egészen biztosan nem kapna a bakancsába életmódja miatt: Dan Bilzerian. Talán nem sokan hallottatok róla, pedig érdemes megemlíteni, mi van a bajuszán túl. A jó öreg Dan sok férfi, sok igazi sekélyes macsó amerikai álmát éli, amit nem átallkodik napi rendszerességgel megosztani többmilliós Facebook és Instagram rajongótáborával: nagy és erős pickupok, egyénileg gyártatott sportkocsik, bikinis és meztelen nők, hatalmas lakosztályok, fényűző bulik, különleges és egyedi fegyverek, szabadság, Vegas, vagy amihez éppen kedve szottyan. Ha vetünk egy pillantást öreg barátunk arcára, azt hiszem, minden rá van írva.

menkedd-25-dan-bilzerian-szakall-ferfi-penz.jpg

Komolyra fordítva a szót

Így a bejegyzés végén foglalkozzunk kicsit a fent említett arcszőrzet-verziók ápolásával, melynek első és legfontosabb lépése, ahogy a hajnál és a bőrnél is: a táplálkozás. Törekedjünk a változatosságra, igyekezzünk minél több vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet bevinni, de az omega3 zsírsavak fogyasztásáról sem szabad megfeledkeznünk.

menkedd-frizura-ferfi-haj-fodraszat.jpg

Ha ez megvan, és szépen növöget a borostánk, nincs más dolgunk, mint kézben tartani a hosszúságot. Ebben segítségünkre lehet egy szakállnyíró (vagy akár egy hajvágó készülék is, bár ezt a hajunk szálaihoz tervezték, ami gyengébb, mint a borosta). Itt csak beállítjuk a fejen a kívánt hosszt, áttoljuk az arcunkon, és már meg is kaptuk az egyenletesen hosszú, ápolt hatású bajszunkat-szakállunkat. Akinek kedve és kézügyessége van, esetleg kihívásra vágyik, ugyanezt ollóval és fésűvel is megoldhatja, de akár egy szakértő borbélyhoz is fordulhatunk, ha lusták vagyunk, nem bízunk kézügyességünkben, vagy valami extrábbat, netán hipszterbe hajlót szeretnénk. A lényeg, hogy - hossztól függően - heti 1-2 alkalommal igazítsunk megjelenésünkön, fürdéskor pedig alaposan öblítsük át a kellemetlen szagokat, illetve a bőrbetegségeket megelőzendő. Ha pedig táplálkozással nem tudjuk biztosítani a megfelelő vitamin-ellátást, számos ápoló és regeneráló termék közül válogathatunk, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Movember

menkedd-25-movember-ferfi-bajusz.jpg

Évről évre egyre szélesebb körben terjed a Movember mozgalom, melynek keretében a résztvevő férfiak egy hónapon keresztül (novemberben) nem borotválkoznak. Jelentkezni nem szükséges, mindenki önkéntes alapon állhat a kezdeményezés mellé, mondjuk egy október végén-november elején, frissen borotváltságát bizonyítandó elkészített selfie-vel (ha már olyan népszerű ez a szó), majd lezárhatja a küldetést egy november 30-i, minden bizonnyal erősen ősemberes arcképpel. Természetesen lehet közben igazítani, a lényeg az, hogy legalább a bajusz, vagy a körszakáll maradjon meg ’teljes valójában’, nem kell feltétlenül az egész arcot hagyni elburjánzani. A cél, hogy megpróbálják felhívni a figyelmet a prosztatarák veszélyességére, ezért minden évben egyre több híres embert igyekeznek meggyőzni, hogy ők is növesszék meg arcszőrzetüket, ezzel a közvélemény figyelmét a problémára irányítva.

A szerző szakdolgozat írása miatt a MenKedd a következő hetekben kicsit visszább vesz a mennyiségből. Ez nem jelenti bejegyzések elmaradását, mindössze annyit, hogy rövidebb és egyszerűbb posztok következnek, hogy aztán az ősz vége felé újult erővel és további érdekes témafelvetésekkel, a jól megszokott erőltetett humorral átszőtt saját tartalmakkal jelentkezzünk! Addig pedig figyeljétek a következő hetek posztjait, várjuk a reakcióitokat!

Urak, Ti a frissen borotváltság, vagy a férfias arcszőrzet hívei vagytok? Hölgyek, mi a Ti véleményetek a témában?

PKD

Címkék: stílus férfi mikulás style salvador dali megjelenés borotválkozás arcbőr tom selleck arcszőrzet movember menkedd dan bilzerian magnum nyomozó
2014.09.02.

MenKedd #24 – A férfi illata

0 hozzászólás

Van aki fürdik, van aki deót használ, és van aki parfümöt. A franciák például anno a harmadik kategóriába tartoztak. Bőséges parfümhasználattal helyettesítették a mosdást XIV. Lajos idején, elősegítve a Grasse városából indult illatozás népszerűvé válását. Mi azért lehetőleg tartozzunk mindháromba.

menkedd-24-ferfi-illat-parfum.jpg

A napi fürdés jelentőségét talán nem kell hangsúlyoznom, de ma már a dezodor – legyen hajtógázas, stift vagy golyós – is hozzátartozik az alapvető személyi higiéniához. A parfüm azonban még nem olyan elterjedt, főleg a férfiak körében, pedig egy igazán hozzánk illő illattal olyan hatást érhetünk el, amit nem is gondolnánk. Az illat ugyanis döntően tudja befolyásolni az első benyomást, az általunk keltett hatást – mindezt tudat alatt, úgy, hogy partnerünk szinte észre sem veszi. Ez is egyfajta nonverbális kommunikáció, igyekezzünk tudatosan használva magunk mellé állítani munkában és magánéletben egyaránt! Ha nem így teszünk, könnyen visszafelé is elsülhet az illatfelhő. Egy jól megválasztott illat akár az öltözködéshez hasonló anti-aging hatást is kiválthat!

Van itt parfüm, kölni, testpermet – na de mit használjunk? Ha betérünk egy parfümériába, történjen ez fizikailag vagy virtuálisan, három rövidítéssel találkozunk: EDP, EDT, EDC. A különbség abban rejlik, hogy milyen koncentrációjú az illat.

EDP

Azaz Eau de parfum, vagyis parfümvíz, ami annyit jelent, hogy a termékben 8-15% a parfümolaj, tehát a tényleges illatanyag, a fennmaradó százalék a hordozóanyag. A hordozóanyag lényege, hogy segíti az illat bőrre jutását, aztán másodperceken belül elpárolog – erre a célra tökéletes az alkohol. Ez a koncentráció akár egy napig tartó illatozást is lehetővé tesz.

EDT

Azaz Eau de toilette, magyarul toalettvíz. Ez egy kicsit hígabb oldat, ebben többnyire 4-8% között mozog az illatanyag aránya, ezáltal olcsóbb, viszont kevésbé tartós. Általánosságban elmondható, hogy körülbelül annyi órán keresztül marad meg az illat, hány százalék a parfümtartalom. Ezt sajnos nem minden esetben tüntetik fel az egyes termékeken, így marad az egyéni kitapasztalás, mint legbiztosabb módszer.

menkedd-24-ferfi-parfum-illat.jpg

EDC

Azaz Eau de cologne, vagyis kölnivíz. A legkevesebb parfümolajat tartalmazó kategória a háromból, átlagosan 3-5%-os, de egy randira vagy tárgyalásra éppen elegendő – ha a nonverbális kommunikáció ezen eszközét is bevetnénk egy, a célnak megfelelő illat formájában. Húsvét hétfőn is többnyire ilyet használnak a derék legények, egyrészt mert ez a legolcsóbb, másrészt mert hát ugye figyelmesek vagyunk, nem szeretnénk túl sokáig tartó és erős illatokkal permetezni a kiszemelt szerencsés lánykákat.

Testpermet

Ugyan nem tartozik szorosan az előző hármashoz, mégis érdemes megemlíteni a hölgyek körében igen népszerű testpermeteket is. Ezek még kevesebb illatanyagot tartalmaznak a fentiekhez képest, és a hordozóanyag sem tiszta alkohol, itt már jellemzőek a vizes alapú termékek is. Ez a kategória inkább napközbeni felfrissülésre szolgál, illetve fürdés után, ágyba bújás előtt segíthet beindítani az erősebbik nem fantáziáját.

A parfüm rétegei

Egy minőségi parfüm illata legalább három rétegből áll: alap, szív és fejillatból, így napközben, ahogy párolog a bőrünkről, egyre jobban kinyílik, újabb tónusokat érezhetünk. Sok parfüm csomagolásán ezeket fel is tüntetik, így néhány próba után magunk is kitapasztalhatjuk azokat az illatokat, illatcsaládokat, melyek legjobban bejönnek. Általánosságban elmondható, hogy lehet akár egy olcsóbb terméknek is több rétege, mégsem olyan 'telt' az illat, nem változik, ahogy telnek az órák, inkább csak halványul.

menkedd-24-illatjegyek-ferfi-parfum.JPG

Először természetesen a papírcsíkon próbálkozzunk, egyszerre nagyon maximum 5-8 illattal, de már ez is határeset, ugyanis hamar elfárad az orrunk, ilyenkor pedig a kávé sem segít, sőt karakteres illata nemhogy felfrissítené nyálkahártyánkat, még jobban fárasztja. Ha a többszöri próbálkozások alapján van néhány nyerőnek tűnő illat, következhet a bőrünkön kipróbálásuk – lehetőség szerint reggel, munkába menet, vagy fizikai aktivitás előtt, így lesz ideje kinyílni a rétegeknek. Körülbelül húsz centiméterről permetezzük magunkra az illatot, lehetőleg olyan területre, ahol vékonyabb a bőr, így elősegítve a párolgást. Ilyen helyek például a nyak, a mellkas/dekoltázs, a könyökhajlat és a csukló - tehát többnyire azok a helyek ahol pulzust tudunk mérni. Fontos, hogy jól érezzünk magunkat az illatot viselve – igen, ahogy a ruhát, úgy az illatot is viselni kell!

A leggyakoribb illatjegyek, párolgás sorrendjében felsorolva (a leggyorsabbtól indulva):

  1. Citrusos jegyek (pl. grapefruit, bergamott, citrom)
  2. Gyógyfüves jegyek (pl. menta, rozmaring)
  3. Zöld jegyek (pl. levelek, frissen vágott fű)
  4. Aldehides jegyek (szintetikus lágy virágillat, inkább a női parfümökre jellemző)
  5. Gyümölcsös jegyek (pl. ananász, dinnye, szeder)
  6. Virágos jegyek (pl. levendula, rózsa)
  7. Fűszeres jegyek (pl. bors, fahéj)
  8. Fás jegyek (pl. szantálfa, cédrusfa)
  9. Balzsamos jegyek (pl. bizonyos fák gyantaszerű nedve)
  10. Édes jegyek (pl. vanília, tonkabab)
  11. Mohás jegyek (pl. tölgymoha)
  12. Állati eredetű jegyek (pl. mósusz, ámbra).

Ezeken az alap illatjegyeken kívül természetesen rengeteg további aroma elérhető, szinte bármiből lehet illóolajat nyerni (aki nem hiszi, annak ajánlom figyelmébe A parfüm c. könyvet, vagy az ebből készült filmet). Éppen ezért, aki igazán egyedi és személyre szabott illatra vágyik, elkészíttetheti saját parfümjét is. Nincs más dolga, mint felkeresni egy exkluzív parfümériát, mélyen a zsebébe nyúlni, és egy igazi parfümőr segítségével összeállni a személyiségéhez és céljaihoz leginkább illeszkedő kreációt.

menkedd-24-parfum-ferfi-illat.jpg

Végezetül ne feledjük: a kevesebb itt is több! Ez egyrészt azt jelenti, hogy ha nem is azonos a tusfürdőnk, deónk és parfümünk, legalább az illatok karaktere legyen hasonló vagy semleges, hiszen a különböző illatjegyek kiüthetik egymást, sőt egészen új, nem feltétlenül kellemes tónusokba is fordulhatnak. Másrészt arra utal, hogy ne fújjunk magunkra összesen 2-3 szisszenésnél többet, mert ez már visszatetsző lehet. Inkább csak finoman suttogjunk, ne kiabáljunk!

Legeslegvégül pedig egy tipp, jutalmul azoknak, akik végigolvassák a bejegyzést: természetesen a kísérletezgetéshez és tapasztaláshoz szükséges bemennünk egy 'fizikai' parfümériába, vásárláskor azonban érdemes az online áruházakban megkeresni a kiszemelt terméket, így akár több, mint 10.000 forintot is spórolhatunk a bolti árhoz képest!

Ti használtok parfümöt? Tudatosan választjátok az illatotokat?

PKD

Címkék: bőr férfi tippek parfüm tanácsok illat illóolajok anti-aging menkedd
süti beállítások módosítása