Azt mindannyian tudjuk, hogy napjainkban már számtalan kozmetikai kezelés, illetve különböző alternatív lehetőség áll rendelkezésünkre fiatalságunk megőrzésére és meghosszabbítására. Ez azonban nem kell, hogy azt jelentse, fel vagyunk jogosítva a lustaságra. Megfelelő étkezéssel és mozgással a saját dolgunk könnyíthetjük meg, ha előre gondolkozunk, később pedig biztosan hálásak leszünk majd érte magunknak.
Néhány étel kifejezetten ajánlatos azok számára, akik öregedésgátló hatásra vágynak. Ilyenek például az agyunkra ható finomságok, melyek antioxidánsokat tartalmaznak különböző gyümölcsökben és fűszerekben, és omega-3 zsírsavakat bizonyos magvakban, melyek segítik megelőzni a korral járó szellemi képességek hanyatlását. A legjobb választás ebből a csoportból az áfonya, a gránátalma leve, a dió és a curry.
A következő csoport a rák megelőzését segítő ételek, hiszen sajnos sosem vagyunk túl fiatalok ahhoz, hogy védekezzünk a súlyos kór ellen. A C-vitaminban gazdag bogyós gyümölcsök, a fekete tea és a hagyma is ide tartoznak, valamint a spenót, a szárított gyümölcsök, a kelkáposzta, a szezámmag és az eper is.
Szintén okos döntés energiaforrásban gazdag harapnivalókat fogyasztanunk, ugyanis a vasban gazdag sovány fehérjék és növények táplálják a szöveteinket, így azok zökkenőmentesen működhetnek. A teljes kiörlésű ételeket például lassan emészti testünk, így hosszútávon szolgáltatják számunkra az energiát. Ebben az esetben a legjobb példák a paraj, a csirke, a quiona, a mazsola és a bulgur búza.
A magas káliumtartalmú étkek segítenek vérnyomásunkat kordában tartani, és megakadályozzák a koleszterin artériákban való lerakódását, így ezek kifejezetten jót tesznek a szívünknek. A mandula, az étcsokoládé, a fokhagyma, a görög joghurt és a pisztácia mind kiváló példák.
Annak érdekében, hogy rendszeresen edzhessünk, szükségünk van sok E-vitaminra, amely vigyáz izmainkra, miközben mi dolgozunk. Ilyen fájdalomcsillapító hatással bír a mandula, a spenót és a marinara mártás.
Néhány táplélákfajta bőrünkre is segít vigyázni, mert likopin és béta-karotin van bennük, melyek blokkolják a káros UV-sugarakat, ezáltal tartanak minket fiatalon. A C-vitamin továbbá stimulálja a kollagén előállítását, így bőrünkön nem képződnek apró vonalak, melyek később ránccá válnának. Példák: kiwi, citrom, eper, áfonya, szárított cseresznye.
Ezen élelmiszerekkel segíthetünk szervezetünknek, hogy hosszútávon megalapozza fiatalságunkat.