HIGH CARE MEDICAL

A blog abban ad segítséget, hogy mit tehetsz a szépségedért. Bemutatja a szépségápolás leghatásosabb hagyományos módszereit és körbevezet az újdonságok között.
Kiemelten kezeli azokat a MEDICAL módszereket, amelyek non invazív, tehát vágás nélküli szinte plasztikai hatásfokú módszerek.
Mindezt azért, hogy megőrizd bőröd fiatalságát, üdeségét, bármerre jársz elismerő tekintetek és szavak kísérjenek.

alvás (1) al bundy (1) anti-ageing (8) anti-aging (29) arcbőr (23) arckezelés (10) arckrém (7) arcmasszázs (3) arcszín (1) arcszőrzet (1) arctónus (1) barack obama (1) beauty (12) beszámoló (1) betegségek (2) böjt (1) bőr (26) borapolas (2) bőrápolás (13) borcsiszolas (1) bőrfeszesítés (8) borotválkozás (9) botox (1) brad pitt (1) bud spencer (1) chris pine (1) cipő (1) citromfű olaj (1) collagén (4) csiszolas (1) daniel craig (3) dan bilzerian (1) david hasselhoff (1) dekoltázs (3) dekoltázsmasszázs (2) detox víz (1) egészség (17) egészséges életmód (1) egeszseges haj (4) életmód (2) érzékeny bőr (3) étkezés (4) fejbőr (3) férfi (39) feszes bőr (9) fiatalítás (10) fiatalság (14) fiatalság forrása (2) foci vb (1) fogápolás (3) fogfehérítés (1) genetika (1) george clooney (1) gyümölcs (3) gyűrű (1) hamlasztas (3) helyes étkezés (2) hidratáció (3) hidratálás (7) high care (4) high care medical (16) húsvét (1) illat (2) illóolajok (2) ing (6) johnny depp (1) kézfej (4) kirándulás (1) kiszáradás (9) kollagén (2) kopaszodás (2) körömápolás (6) körömvágás (2) korpásodás (2) kozmetika (9) kozmetikai szalon (3) kozmetikum (2) krém (10) krémek (1) kullancs (1) lábbeli (1) lábfej (1) len (1) levendula olaj (1) luca di montezemolo (1) magnum nyomozó (1) manikűr (2) masszázs (1) meccsnézés (1) megjelenés (18) megujulas (1) menkedd (39) méregtelenítés (2) metroszexualis (2) mikrodermabrazio (2) mikulás (1) mosoly (1) movember (1) napozás (4) napszemüveg (3) napvédő krém (4) narancsbőr (1) nyak (3) nyár (4) nyugalom (1) omega3 (3) öregedési folyamat (1) orvostudomány (1) osi szepsegtrukk (1) parfüm (2) party (1) pattanások kezelése (1) paul walker (2) pedikűr (1) relax (2) ryan gosling (1) salvador dali (1) sean connery (1) smink (3) SPF (3) stílus (16) style (16) sylvester stallone (3) szájhigiénia (2) száraz bőr (2) szemvédelem (1) szépítkezés (10) szépség (4) szépségápolás (4) szépségszalon (1) szép bőr (17) szigetfestival (1) szortelenites (1) tanácsok (32) tavasz (1) teafa olaj (1) terence hill (1) testkezelés (5) thermage (1) tippek (32) tisztító kúra (1) tom selleck (1) tudomány (1) ujjak (1) Visia (3) zsíros bőr (2)
2014.07.29.

MenKedd #19 – 12 bőrtünet, ami mesél a bőrgyógyásznak

0 hozzászólás

Sokszor és sok helyen olvashatunk a rendszeres orvosi vizsgálat vitathatatlan előnyeiről egészségmegőrzés, vagy akár egyenesen életmentés, életminőség-javítás tekintetében. Ez alól természetesen a bőrgyógyász és/vagy a kozmetikus sem kivétel, hiszen ők gyakran már néhány apró, nekünk fel sem tűnő, apróságnak vélt bőrhiba mögött is észreveszik a valódi okokat.

Tartalmas, de nem szakmai pontosságú cikk következik, öndiagnózisra semmiképpen sem alkalmazható! Bármely tünet néhány napnál további fennállása esetén keressünk fel szakorvost!

menkedd-orvosok-borbetegsegek-12-tunet-ferfi.jpg

Bőrünk a legnagyobb és leggyorsabban megújuló szervünk, egyúttal a környezeti hatásoknak leginkább kitett felületünk, elsődleges védvonalunk. Éppen a hatalmas felület és a gyors megújulási folyamat miatt hatékony indikátora a kialakuló rendellenességnek, már az egészen korai stádiumoktól kezdődően.

A következő 12 tünet és lehetséges kiváltó okaik abban segíthetnek nekünk, hogy kicsivel tudatosabban vizsgáljuk magunkat otthon – nem lehet elégszer hangsúlyozni az önvizsgálat jelentőségét! – illetve hogy felkészültebben, de leginkább időben forduljunk szakemberhez. Ez akár az életünket és életminőségünket is megmentheti, javíthatja!

  1. Allergia/asztma: Karatosis pilaris

Aknészerű, apró, piros vagy fehér színű, tapintható, leggyakrabban a felkaron jelentkező bőrhibák, melyek már elmúlt vagy fennálló allergiát és/vagy asztmát jeleznek. Harminc éves kor felett halványodhatnak, de teljesen el is tűnhetnek, más úton sajnos igen nehéz megszabadulni tőlük (kozmetikánkban természetesen nem így véljük).

  2. Diabétesz: Acanthosis nigricans

Hajlatokban, bőrredőkben jelentkező sötét, bársonyos tapintású foltok a már jelentkező, vagy a közeljövőben nagy eséllyel kialakuló cukorbetegség jelei (leginkább erősen túlsúlyos alanyoknál). Néhány esetben jelezhet korai stádiumban lévő rosszindulatú gyomor-, máj-, vagy más emésztőszervi daganatot.

  3. Száraz foltok a bőrön: Hátfájás

Kör alakú, száraz, viszkető foltok a bőrön? Nem ritkán a hátfájás az oka, és ez nem vicc! Maga a hátfájás lehet sérülés, rossz tartás, stressz eredménye, de hogy ettől miért száraz a bőrünk? Bizonyára sokan ismerik az érzést, mikor nagy sokára, hullafáradtan este hazaesve beállunk a forró zuhany alá, ahol hosszan élvezzük a meleg víz ellazító hatását. Nos, ’van aki forrón szereti’, van aki pedig túl forrón: a túlzottan magas hőmérséklet sokkal jobban szárítja a bőr, de akár könnyebb égési sérüléseket is okozhat – arról már nem is beszélve, hogy még hajhullást is előidézhet, mivel a hajhagymáinkat is leforrázhatjuk. Érdemes vigyázni a kádban ázással is, férfiaknál ugyanis a heti többszöri forró fürdő komolyan árthat a spermiumok kialakulásának és mozgékonyságának – akár tartósan is!

  4. Hormonális változások: Pattanások (felnőttkorban is)

Tizenéves korban nagy eséllyel mindegyikünk megélt már néhány aknét vagy pattanást, de legalábbis egy-két mitesszert, felnőttkorban azonban már lényegesen kevesebbek ’kiváltságai’ ezek a kifejezetten kellemetlen, fájó, begyulladt, és egyáltalán nem esztétikus bőrhibák. Az ok azonban minden esetben hasonló: hormonális változások. Ebből kifolyólag a változókorba lépve nem ritkák a visszatérő, de sokkal kevésbé komoly aknék, mint a tinédzser években, hiszen ilyenkor is jelentős hormonális változásokon megy keresztül szervezetünk. Emellett hölgyeknél előidézheti például a fogamzásgátló tabletta szedésének elkezdése/befejezése, valamint a PCOS (policisztás ovárium szindróma).

  5. Sárgába hajló bőrszín: Májbetegség

Általánosan ismert tünet, hogyha valaki sárgul (és nem az irigységtől), akkor nagy a valószínűsége, hogy valamilyen májrendellenesség áll fenn esetében. Ezek leggyakoribb oka, hogy a máj nem bontja le megfelelő hatékonysággal a régi vörösvérsejteket. Újszülöttek is gyakran sárgulnak be, de náluk ez csak átmeneti és természetes folyamat, míg felnőttkorban olyan folyamatok indikátora lehet, mint a hepatitis fertőzések (A, B, vagy C), a cirrózis, vagy akár a májrák. (A dohányzás okozta sárgulás is létező jelenség természetesen, azonban míg az lokális, a leginkább csak kézre és az arcra terjed ki, addig a májbetegség okozta elszíneződés az egész testen jelentkezik.)

  6. Sárga lerakódás a szemkörnyéken: Magas koleszterin

A sárga színnél maradva: ha a sárga tónus csak a szemünk környékére terjed ki, és kicsit olyan, mintha lepedékréteg lenne a bőrünkön, akkor nagy valószínűséggel magas, sőt igen magas a (rossz) koleszterin-szintünk, ami komoly szív- és érrendszeri megbetegedéseket vetít előre.

  7. Magas stressz szint: Kiütések

A kifejezetten sűrűn jelentkező kiütések és duzzanatok (például a szemkörnyéken) gyakran kizárólag a stressz, tehát pszichológiai okok miatt alakulnak ki, semmilyen fizikai elváltozás nem indokolja megjelenésüket. Szemkörnyéki duzzanatot ugyanakkor fizikai hatások, többek között a szem gyakori dörzsölése is okozhat.

  8. Vékony, zsíros réteg a lábszáron: Graves-kór

A Graves-kór egy autoimmun rendellenesség, ami a pajzsmirigy túlműködésén keresztül a szemproblémáktól kezdve a gyorsabb pulzuson át a fokozott izzadásig és izgatottságérzetig számtalan módon megnyilvánulhat, de látványos bőrelváltozások formájában is jelentkezhet.

  9. Furcsa kiütések: Autoimmun betegségek

Egyre többféle autoimmun megbetegedést ismernek fel és írnak le az orvosok, ezek pedig nem ritkán bőrtünetek formájában jelentkeznek először, a bőr bevezetőben említett sajátosságai miatt. Az autoimmun betegségek olyankor jelentkeznek, amikor a szervezet egyszer csak maga ellen fordul, és valamilyen formában megtámadja magát – kimenetelük lehet halálos, de nem ritkák a maradandó fogyatékosságok és az önellátásra képtelen állapot kialakulása sem. Előfordulásuk egyelőre ismeretlen okok miatt gyakoribb a nőknél, valamint különböző etnikai csoportoknál. Néhány példa bőrtünetekre és kiváltóikra: a lupus pillangószerű kiütéseket okoz az arcon, a psoriasis pedig vörös, viszkető és fájdalmas foltokat, nem ritkán pikkelyesedő bőrt.

  10. Körkörös (kokárdaszerű) elszíneződés: Lyme-kór

A Lyme-kór Magyarországon sajnos egyre gyakoribb, köszönhetően a rendkívüli módon elszaporodott, városi parkokban is előforduló kullancsoknak. Ezek a kis élősködők természetesen nem minden esetben fertőzöttek betegséggel, amikor viszont igem, akkor a Lyme-kór mellett a vírusos agyvelő- és agyhártya-gyulladás van még benne a kalapban, és sem hangzik valami fényesen (utóbbiak ellen kérhető védőoltás, míg a Lyme-kórra még nincs). Időben felfedezve az orvos által felírt antibiotikummal remekül kezelhető, kezelés híján azonban olyan szövődményekkel számolhatunk, mint az arcizom kontrolálhatatlan mozgása, ízületi gyulladások, sokszorosan fokozott szívroham-kockázat, és hasonló finomságok.

  11. Túlzásba vitt napozás/szoláriumozás: önértékelési problémák

Azok az emberek, akik túl sok időt töltenek a napon illetve szoláriumban, nagy eséllyel túl sokat foglalkoznak a külsejükkel, ami egyfajta kompenzációt, kóros elégedetlenséget jelezhet a megjelenésük tekintetében. Emellett pedig a bőrt érő fokozott UV sugárzás hosszútávon súlyos egészségügyi hatásokat és visszafordíthatatlan károkat idézhet elő a bőrön és a mélyebb bőrrétegekben.

  12. Szem alatti táskák: allergia

A gyakori és széles körben ismert okok (kialvatlanság, dehidratáltság, macskajaj, rendszertelen étkezés) általában csak átmenetileg fejtik ki hatásukat, azonban tartós ’táskásság’ esetén a veleszületett genetikai tényezők mellett nem árt számba venni egy általunk eddig még nem felismert, de fennálló, és szervrendszerünkben tartós gyulladás előidéző allergiás reakciót is. Egy allergiavizsgálat sokat segíthet, és még olcsóbb is, mint a bőrfeszesítő-szemkörnyék ápoló készítmények.

menkedd-ferfi-arcbor-mosakodas.jpg

Végezetül megismétlem: jelen bejegyzés nem alkalmas saját diagnózis felállítására, bármely említett tünet tartós fennállása esetén forduljunk szakorvoshoz!

PKD

(eredeti cikk: businessinsider.com)

Címkék: bőr férfi betegségek egészség szépség tippek tanácsok bőrápolás szép bőr fejbőr érzékeny bőr high care medical menkedd

A bejegyzés trackback címe:

https://antiaging.blog.hu/api/trackback/id/tr906555579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása